maanantai 4. tammikuuta 2016

Kouluratsastus kuukausi tavoitteet

Nyt tammikuussa melkeinpä kaikilla Soukan hevosilla on jonkinlaista hyppylomaa, jolloin ratsastajatkin keskittyy enemmän koulupuoleen. Kuukauden tavoitteena on saada hyvin toimiva hevonen, joka reagoi apuihin erit. laukkatyöskentelyyn pitää keskittyä, koska esteet. Päätin nyt listata mitkä ovat omat/Nilsin/meidän ratsukkona tavoitteet, jotka pitäisi olla mahdollisimman hyvällä mallilla kuukauden lopussa, kun säännöllinen hyppääminen jatkuu. Olin viime la & su Rosali Kivitien kurssilla, josta sain paljon apua.

Katse
Tämä synnyttää vahvan epäilyksen tunteen, mutta tämä turha ja erittäin sitkeä tapa on ollut niin pitkään, että nyt haluan siitä eroon. Kuukauden päästä en katso enää yhtään alas. Huh, nyt se on sanottu. Epäilen kyllä silti vahvasti, että osaisin aina esim. katsoa kevennyksen ilman silmieni apua, mutta lupaan yritää pahaani.

Oikea takajalka mukaan
Nilsillä kyse ei siis ole mistään fyysisestä viasta, vaan ihan normaalia toispuoleisuutta (myös omasta istunnasta johtuvaa). Eli varsinkin vasemmassa kierroksessa oikean takajalan ollessa ulkona se vaatii ratsastusta, mutta koulukurssin jälkeen ma estevalmennuksessa tuntuikin jo paremmalle. Seuraavissa kohdissa itselleni ohjeita tässä (ja monessa muussakin asiassa) onnistumiseen.

Painoa vasemmalle
Minulla on eri määrä painoa jalustimissa ja istuin luilla, jolloin vasen kierros vaikeutuu. Siihen haluaisin saada aikaan huomattavaa parannusta.

Kädet omille puolille kaulaa
Helposti mulla lähtee ranteet kääntymään erit. vasen, jos on liian pitkät ohjat. Yritän saada Nilsiä välillä kääntymään painamalla ulko-ohjaa kaulaan, jolloin käsi menee helposti väärälle puolelle. Tämän kääntämisen kanssa olen onneksi saanut paljon apua koulukurssilla. En siis saa vetää sisäohjasta, vaan vain johtaa. Ulkopohje on tietysti silloin myös mukana ja ulko-ohja pitää tuntuman. Olin hoitajatunnilla Tintillä, jolloin ovalsin jotain kääntämisestä. Hevonen alkoi ihmeellisesti toimia, kun voltilla ja kulmassa uskalsin kääntää kunnolla, jolloin hevonen sai raamit ja alkoi liikua niiden sisällä paremmin ja isommin. Kääntäminen on musta tosi ihmeellinen asia, koska ei suorankaan uran ratsastus onnistu, jos ei hevonen käänny samalla tavalla molempiin suuntiin.

Pohkeen käyttö
Tämä ongelma juontaa juurensa jo alkeisjatko tai jatkokurssilta. Ratsastin silloin vain niillä reippaammilla poneilla, eli en juuri oppinut käyttämään pohkeita. Harmi etten silloin jo ymmärtänyt miten ihanaa on ratsastaa erilaisilla hevosilla... Nykyään siis jään helposti junttaamaan ja käyttämään jalkaa turhaan. Loistava harjoitus tähän on mielestäni myös koulukurssilla ollut ravin säätely harjoitus. Eli normaalista tai isommasta ravista aletaan hidastamaan ihan mummoravia, eikä mitään kokoamista vaan pohje irti ettei vahingossa käytä sitä. Mukavasta mummo sipsutukesta aletaan tekemään ravia käyttämällä pohjetta ravin tahdissa ja hellittämällä.

Hevosen kunto
Missään pihakoriste kunnossa Nils ei siis ole, mutta tulevia kisoja ja treenejä varten pitäisi kuntoa kuitenkin hieman kohottaa. Toivottavasti tulee paaaljon lunta niin pääsisi tekemään hankitreeniä.

Millaisia tavotteita sinulla on? 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti