keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Oheisharjoittelu

Vähän erilaista postausta tällä kertaa. Nyt siis otsikon mukaan kyse on ratsastuksen tärkeästä oheisharjoittelusta ja kaikesta mitä teen hevosvapaalla ajalla edistymisen eteen. Nämä on siis enimmäkseen pitkäaikaisia rutiineja, ei uudenvuoden lupauksia tms. Ajattelin kuitenkin tehdä tämän tyylisiä postauksia myös joskus toiste, jos keksin tähän jotain lisää, koska myös juoksu ja lihaskunto ovat lähellä sydäntä.

Juokseminen: Olen kuullut tutkimuksesta, jossa sanottiin, että hyvällä hapenottokyvyllä ja satulassa pysymisellä on yhteys. Se ei haittaa, vaikka silloin tällöin lentäisinkin, mutta uskon sen auttavan keskittymiseen ja ehkä myös siihen, että tallityöt tai pitkät päivät tuntuu helpommille.

Lihaskunto: Mitään salikorttia minulla ei ole, mutta kotoa kyllä löytyy kaikenlaista pikku painoa yms. Tykkään treenata kotona ja tällä on saanut ihan tuloksiakin, joten en usko ikinä hankkivani korttia. Teen aika pitkiä sarjoja(esim. hyppyjä, punnerruksia, erilaisia vatsoja), koska ratsastuksessa uskon enimmäkseen yleisjäntevyyteen ja staattiseen voimaan, jotta pystyn olla häiritsemättä hevosta ja saa käytettyä avut selkeästi. Taas tuon esiin myös tallihommat, koska jos lihakset on hyvässä kunnossa niin jaksaa pidempään. Tämä on vaan omaa päätelmääni, mutta uskon että, jos ei ehdi syödä niin myös silloin jaksaisi pidempään, kenties.
mun "kotisali"

Pienet asiat: Osan näistä saa helposti upotettua arkisiin rutiineihin, kuten hampaidenpesu silmät kiinni yhdellä jalalla, kättä ja jalkaa vaihdellen.
   Silloin kun muistan, valittsen kävellessäni kohdan, jonne kuvittelen olevan 7m. (=2askelta ennen estettä) Arvioin kohdan, mistä  7m voisi alkaa ja kävelen metrit kuten radan kävelyssä. Tietysti etäisyys näyttää erille hevosen selästä, mutta kun kuulin valmentajaltani Cristopher Wegeliuksen tehneen vastaavaa askeleiden laskemista, päätin että aijon kokeilla sitä.
   Säädän myös pallon kanssa sillon tällöin kaikenlaista, koska koordinaatiokykyni ei ole ehkä ihan paras mahdollinen. Tämä on aika uusi kokeilu, eli pitää katsoa onko tästä apua.
   Ratsastuksen katsominen on näistä varmaan hyödyllisin. Niin paikan päällä, jolloin on mahdollisuus kysyä, mutta myös erilaisista netti TV:eistä. Kaikki on varmaan joskus saanut sen tunteen, kun tuntee tekevänsä harppauksen kehityksessä (ja sitten heti perään tuleekin aina jämähdys tai alamäki:D). Tällaiset fiilikset ovat minulla lähes aina saanut alkunsa siitä, kun olen nähnyt jotain ja yhtäkkiä sen jälkeen käytännössä koenkin oivalluksen.
   Syömisiinkin kiinnitän jonkin verran huomiota. Vaikka syön tooodella paljon herkkuja, mutta myös tooodella paljon niitä terveellisiäkin asioita. Pää pointtini tässä on, että vireystila ja oppimiskyky pysyy hyvänä erit. valmennuksissa.

Näitä keksisin varmaan vielä lisää, mutta tässä tärkeimmät. Löydätkö tästä itsellesi jotain uutta ratsastuksen tueksi tai onko sinulla kenties jotain erilaista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti